Haber

Lavrov: F-16 Ukrayna’ya teslim edilirse askeri ve teknik olarak karşılık vereceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, RT televizyonuna yaptığı açıklamada, “ Şu anda F-16 uçaklarından bahsediliyor. Bu uçaklar nükleer silah taşıyacak şekilde donatılabilir. Bunu açıkça söyledik. Güvenlik Konseyi’nin ‘çekirdek beşli’ olan beş daimi üyesi kapsamında uzmanlar zaman zaman bir araya geliyor. Ciddi protestomuzu bu toplantılarda da ortaya koyduk.” sözünü kullandı.

Amerikalıların bunu reddetmeye çalıştıklarını kaydeden Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize dediler ki: Gerçekten Ukrayna’ya, n nükleer silah taşıyan uçaklar vereceğimizi mi? düşündün mü? Yanıtımız, bunun hakkında düşünmediğimiz oldu. Çünkü bu uçakları takip edecek olan sistemlerimiz, nükleer olmayan bir silahı nükleer silah taşıyan bir uçaktan ayırt edemeyecek. Cevabı elbette askerler verecek, işlerini biliyorlar” dedi.

Lavrov, F-16’nın askeri ve teknik bir eser olduğu, dolayısıyla RusyaUkrayna’nın bu uçakları havaalanında görmesi ve bir tehdit sezmesi durumunda bunun “elbette askeri ve teknik bir yanıt” olacağını vurguladı.

‘Rusya’ya karşı jeopolitik savaş başladı’

“Bize karşı başlatılan savaş aslında jeopolitik bir savaştır” diyen Lavrov, “Rakipleri tasfiye etmeye çalışıyorlar. Biz bu durumu böyle değerlendiriyoruz. Bu durumun sonucu ancak bunun jeopolitik bir savaş olduğunu düşünmekle olabilir.” çatışma” diye ekledi.

Lavrov, Batı’nın hegemonik konumunu korumaya çalıştığını belirterek, “Bu çaba başarısızlığa mahkumdur. Bunu hepimiz çok iyi anlıyoruz” dedi.

“Batı’nın diğer ülkelere uyguladığı baskı teknikleri küstahçadır”

Anglo-Saksonların Rusya’nın en yakın müttefikleri ve Arap ülkeleri de dahil olmak üzere herkese baskı uyguladığını anlatan Lavrov, “Batı’nın kullandığı yöntemleri kibirli buluyorum. Başka kelime bulamıyorum. Görüyorsunuz, tüm dünya düzeninin dayanması gereken kendi kurallarından bahsederken, kesinlikle kendi diktelerinden bahsediyorlar. Bunlar kolonyal içgüdüler, başkaları için yaşamak, başka bir şey değil.

“Suudi Arabistan, BAE, Cezayir ve Mısır’ın BRICS’e katılması birliği zenginleştiriyor”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suudi Arabistan, BAE, Cezayir ve Mısır gibi ülkelerin BRICS’e katılma olasılığına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “BRICS safları en büyük medeniyet, Arap ve İslam medeniyetinin temsilcileriyle artırılacak. Elbette bu, şu anda bahsettiğimiz ve şu anda tarafsız bir şekilde şekillenen çok kutuplu girişimlerin güçlenmesine fayda sağlayacaktır. Somut adaylara gelince, hepsi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir ve Mısır’da güçlü. Elbette hepsi Arap ve İslam dünyasının liderleri, bu malum. Bu şüphesiz BRICS’i zenginleştirecektir.”

Lavrov, Rusya’nın BRICS’in genişlemesinden yana olduğunu söyledi.

‘Afrika ile ilişkilerde Batı gibi bir pazarlama anlayışı göstermiyoruz’

Lavrov, 2019’da Soçi’de düzenlenen ilk Rusya-Afrika Zirvesi’nin ardından zirvede imzalanan anlaşmaların uygulanmasıyla ilgilenmek üzere özel bir komite oluşturulduğunu hatırlatarak, hayata geçirilecek bir dizi umut verici proje olduğunu kaydetti.

Afrikalı arkadaşların, Batı’nın kendilerine şantaj yaptığını, Rusya ile temas ve ticaretin durdurulmasını talep ettiklerini ve bunun karşılığında “cezalandırılmamalarını” söylediğini kaydeden Rus bakan, “Bize göre her şey karşılıklı yarar sağlamalı ve karşılıklı menfaat sağlamalı” dedi. Ancak Afrikalılar ve diğer ortaklarımızla ilişkilerde böyle bir pazarlama yaklaşımı yok, her ülkenin çıkarına uygun projeler aramaya çalışıyoruz” dedi.

“Rusya, Batı’nın vaatlerine güvenmeden kendi güvenliğini sağlamalı”

Lavrov, “Güvenlik garantilerimizi Batı’dan gelecek yeni vaatler veya sunabileceği yeni belgeler temelinde inşa etmeye hazır olmayacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu