Haber

Yemen’in Güney Geçiş Konseyi’nden “Houthilerle hükümetten bağımsız müzakere etme” tehditleri

Yemen’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK), hükümetle olan ortaklıklarına bakılmaksızın İran destekli Husilerle müzakere etmek için bir heyet oluşturmakla tehdit etti.

GGK’dan yapılan yazılı açıklamada, GGK Cumhurbaşkanlığı toplantısının ülkenin güneyindeki başkent Aden’de düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, toplantıya katılan yetkililerin GGK Başkanı Ayderus ez-Zubeydi’ye “Güney halkının sorunlarını temsil edecek bir müzakere heyeti oluşturmasını” teklif ettikleri bildirildi.

Açıklamada, 2019 yılında SCC ortasında Yemen hükümeti ile imzalanan Riyad Anlaşmasına atıfta bulunularak, anlaşmanın hükümet ile DGM arasında ortak bir müzakere komitesi oluşturulmasını öngördüğü ancak “gecikme” yaşandığı kaydedildi. bu konuda.

Başkanlık Konseyi’nden “adil çözüm” taahhüdü

Başkanlık Konseyi, güney sorununa “adil bir çözüm” sağlamayı taahhüt etti.

Öte yandan ülkenin resmi haber ajansı SABA’da yer alan haberde, Yemen Cumhurbaşkanlığı Kurulu Lideri Rashad al-Alimi’nin röportajındaki tartışmaları takip ettiği, bir kısmı gerçek tavrını yansıtmayan bir bağlamda yorumlandığı belirtildi. güneye doğru

Başkanlık Divanı’na yakın kaynaklara dayandırılan haberde, “Güney sorununda adalete olan samimi inanç, güney halkının güçlendirilmesinden başlayarak bu konuyu çözümün temeli haline getirecek fiili tedbirlerin alınmasında vücut bulmaktadır” denildi. karar organlarında ve çevrelerinde.” ifadeler yer aldı.

Haber ayrıca, Alimi’nin güney sorununa “adil bir çözüm” sağlama ve meşru hükümet ile Husiler arasındaki savaşı durdurma müzakerelerinde GGK’yı temsil etme taahhüdünü vurguladı.

Yemen Başkanlık Konseyi’nin kuruluşu ve görüş ayrılıkları

Yemen’deki geçiş sürecini tamamlamak için Reşad el-Alimi başkanlığında 8 üyeden oluşan Başkanlık Konseyi’nin kurulduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi de 7 Nisan 2022’de tüm yetkilerini Alimi başkanlığındaki Başkanlık Divanına devrettiğini açıklamıştı.

Kurulduğu ilk günlerde Husi karşıtı cepheyi güçlendireceği düşünülen Başkanlık Divanı üyeleri arasında bazı görüş ayrılıklarının olduğu belirtiliyor.

Başkan Alimi, açıklamasını 23 Eylül 2022’de Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde yaptı.

Alimi, “Pembe bir tablo çizmek istemiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin ortaklık çerçevesinde varlığını sürdürmesinde kararlıyız ve anlaşmazlıkları uzlaşı ile çözmeye çalışıyoruz.” dedi.

Son olarak 23 Şubat’ta Londra merkezli Sarkul Avşat gazetesine verdiği demeçte Alimi şunları söyledi:

“Güney meselesinin hakkaniyetli ve hakkaniyetli bir mesele olduğuna inanıyoruz ama bu aşamada bunu konuşmak ve çözümünü tartışmak doğru olmaz. Devleti (Husilerden) geri aldığımızda her şeyi masaya yatıracağız. Diyalog masasına oturun ve şiddet ya da dayatmayla değil, diyalogla çözüm arayın.”

Bunun üzerine GGK, Alimi’yi 24 Şubat’ta hükümet üyeleri arasında katılımı ciddiye almamakla suçladı.

altintasajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu