Ekonomi

“Çiftçinin ürünü, hayvanı, malı fırsatçının sömürüsüne bırakılmamalıdır”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Adana dahil 11 ilde ağır hasar bırakan depremin olumsuz etkilerine dikkat çeken İbrahim Ortaş, “Bölgedeki çiftçilerin emeği, hayvanları, malları fırsatçıların sömürüsüne bırakılmamalı. .” Ortaş, depremden en çok etkilenen bölgenin değerli bir tarım bölgesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin tarımsal potansiyeli yüksek 12 ilinde (Mersin’den Elazığ’a kadar) etkilemiş veya etkisini hissetmiştir.

Adana’dan Diyarbakır’a kadar depremden doğrudan etkilenen toplam 10 il, 3,7 milyon hektar verimli tarım alanı ve değerli üretim potansiyeline sahip illerdir. TÜİK bilgilerine göre, deprem bölgesi aynı zamanda bir hayvancılık bölgesi olup, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman bölgesinde son yıllarda değerli keçi ve süt ineği yetiştiriciliği yapan çok sayıda hayvan çiftliği bulunmaktadır. Bu bağlamda bölgenin tam bir tarım bölgesi olduğu aşikardır.

Deprem tarımsal faaliyetleri de vurdu.

Bölge genelinde tarım ve tarıma dayalı üretim yapıldığını hatırlatan Ortaş, şöyle devam etti: “Deprem sadece evlerin yıkılmasına ve onbinlerce canın ölümüne neden olmadı, aynı zamanda evcil ve vahşi hayvanların da ölümüne neden oldu. yaşam alanlarının tahrip edilmesi Özellikle köylerde ve şehirlerin çevresindeki bölgelerde Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yüzbinlerce çiftçinin varlıkları ve iş imkanları da önemli ölçüde zarar gördü Özellikle depremden ciddi şekilde etkilenen bölgelerdeki çiftçilerin bir kısmı , hayatını kaybetti, kalanların ise bitkisel ve hayvansal üretim tesis ve ekipmanları kullanılamaz hale geldi. Depremden çok önemli birçok fabrika ve iş yeri zarar gördü ve üretim dışı kaldı.”

Üretimi etkilememek için öneriler

Ortaş, başta kamu idaresi, TİGEM, Tarım İl Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Kurumları ve ilgili taraflar olmak üzere bölgede tarım için yapılması gerekenlerin ivedilikle belirlenmesinin önemine dikkat çekerek önerilerini şöyle sıraladı:

● Öncelikle, özellikle kırsal kesimde yaşayanlar olmak üzere deprem bölgesinde yaşayan insanların barınma, ısınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanmalıdır.

● Deprem bölgesinde ilaç, gübre ve diğer girdileri satan esnaflar ile esnafın enkaz altında kalan veya zarar gören eser ve malzemeleri için ilave takviye ve yardımlar yapılmalıdır.

● Yıkılan depolarda kullanılamaz hale gelen tohumluk ve ıslah ihtiyaçları karşılanmalıdır.

● Fidan ve fidan ihtiyacı belirlenerek ivedilikle temin edilmelidir.

● Yıkılan ahır, ağıl ve kümesler tespit edilmeli, hayvan kayıpları tespit edilmelidir. Hayvanların barınması için uygun çadır veya ahır ihtiyacı hızla karşılanmalıdır.

● Varsa yaralı hayvanların tedavisine öncelik verilmelidir.

● Canlı olarak kurtarılan hayvanlar imha edilmemelidir. Kamu tarafından garanti altına alınarak üretimde kalması sağlanmalıdır. Çiftçinin emeği, hayvanı, malı fırsatçıların sömürüsüne bırakılmamalıdır.

● Sağmal hayvanlardan elde edilen sütler toplanarak bölge dışındaki işletmelere soğuk zincirle ulaştırılmalı ve eserler bayatlamadan değerlendirilmelidir.

● Yıkılan ev ve işyerlerinin yeniden inşası güçlendirilmelidir. Yeni yapılaşmalarda tarım arazileri üzerinde yeni yapılaşmaya izin verilmemelidir. Hayvan barınakları ve kümeslerin yapımında darbe dayanımı dikkate alınmalıdır.

dortyol-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu